設為首頁收藏本站繁簡轉換
切換到寬版

HKCC 電玩動漫

查看: 24455|回復: 10

[問題] 我想請問點用ps3手制打電腦game?? [複製鏈接]

熱心
256 分
我想問下可唔可以用ps3的手制來打電腦game 呢??
請問要點set ???
係唔係所有遊戲都得呢???
已有 2 人評分威望 收起 理由
Gundam001 + 1
raye + 1

總評分: 威望 + 2   查看全部評分

*** 請你讚好HKCC專頁,支持由網友分享出來的電玩動漫資訊。為自己的興趣出一分力。

熱心
1953 分
我都想知.........=.=

熱心
46 分
可以。下載SixaxisDriver 就得。
HKCC SHOP 360 SALES

熱心
256 分
原帖由 kkpowq 於 2009-5-2 17:38 發表
可以。下載SixaxisDriver 就得。

請問在那兒有得download?
我成日見d電腦game xbox手制就有支援,但係我用ps3手制就冇反應-_-

熱心
44 分
http://www.codeproject.com/KB/mcpp/wiredps3axis.aspx   -----------此處下載
安裝步驟:
一、首先,將PS3控制器透過USB充電線連接至電腦,
發現電腦有抓到新硬體,
並在控制台→遊戲控制器中顯示「PLAYSTATION(R)3 Controller」,
但點選「內容」卻發現按鍵功能無效。

二、請進入該網頁,
選「Driver which initialises the controller」,
下載「sixaxisdriver.exe」的檔案,
安裝完後開啟SixaxisDriver,
再將手把接上電腦後並按Exit即可。

三、再回到控制台的「遊戲控制器」測試按鍵功能,
有反應即代表安裝成功。
註:震動和六軸感應支援不能。

要用藍芽接收器請參考以下網頁
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=283&t=576401
希望有幫到你忙~

熱心
61 分
好有用~thx....

熱心
256 分
原帖由 marco 於 2009-5-3 03:08 發表
http://www.codeproject.com/KB/mcpp/wiredps3axis.aspx   -----------此處下載
安裝步驟:
一、首先,將PS3控制器透過USB充電線連接至電腦,
發現電腦有抓到新硬體,
並在控制台→遊戲控制器中顯示「PLAYSTATIO ...

感謝你詳細的教導
麻煩晒

熱心
110 分
正呀!!!第時玩mhfo就可以唔洗買手掣@@

熱心
88 分
想問下WIN764得唔得????????

熱心
289 分
點解我用WIN7唔得既..